Fra kilden

Nordlyset gir vekst for gode ting

Ute etter inspirasjon og kreativitet? Reis nordover, hvor de lange nettene gir grobunn for nye ideer og tanker om livet.

TEKST AV SHANEY HUDSON

Enten det er snakk om brennevin, mote eller landbruk – noen av Nord-Norges beste produkter og produsenter er inspirert av omgivelsene. Du kan være sikker på at de ekstreme temperatursvingningene og det fjerntliggende, tøffe og sårbare miljøet vil avle frem noe som ikke finnes noe annet sted i verden.

Fyll opp glasset

«Miljøet påvirker brennevinet vårt på mange måter – både filosofisk og praktisk», sier Roar Larsen, grunnlegger av Myken Destilleri som ligger på ei øy 32 kilometer fra fastlandet. Destilleriet har drevet håndverksmessig produksjon av gin og whisky i seks år, og produktene får stadig større oppmerksomhet internasjonalt. «På den mer praktiske siden, gir miljøet produktene våre en lokal karakter», forklarer han. «Vi bruker desalinert vann rett fra havet til produksjon og fortynning, og lufta i Myken er fullstendig mettet av salt- og havaromaer, noe som over tid siver inn i whiskyfatene som står til modning.» «Denne prosessen forsterkes også av de hyppige endringene i lufttrykket, og de sterke stormene som feier over destilleriet og lagerhusene våre.»

Ute i havet fokuserer destillatørene på Myken på de små detaljene.

Driften er selvfølgelig utfordrende. Det er dyrt å drive et destilleri i en fjerntliggende region, og det dårlige været kan isolere øya i mer enn to uker av gangen. Det er imidlertid dette som gjør produktet til Larsen unikt: «Det er ikke tvil om at det positive veier opp for det negative. Vi er veldig annerledes i forhold til de fleste i vår bransje, så folk husker oss og oppsøker oss på grunn av det.»

Fra havet

Brennevinet fra nord holder mange av de lokale innbyggerne varme i mørketiden, men det er havet og laksen som er den mest verdifulle eksportvaren. I 2018 hadde den norske fiske- og sjømatindustrien en verdi på rundt 67 milliarder kroner. Det er stor etterspørsel etter nordisk sjømat fra virksomheter som Viking Gold og Pure Norwegian Seafood i eksportmarkedet. Pure Norwegian Seafood ligger på vestkysten og er den eneste norske leverandøren av den eksklusive Label Rouge-laksen. Dette er den eldste offisielle kvalitetsmerkingen som kan oppnås, og merkingen kontrolleres av Certipaq under Fransk departement for landbruk og fiskeri. Ifølge administrerende direktør Eldar Henden, er fokuset imidlertid ikke kun på kvalitet, men også på ansvaret som kommer med oppdrett i dette farvannet. «Miljøbevissthet handler om å være ydmyk overfor naturen», sier han. «Det handler om gleden over å oppleve den, og om ansvaret vårt for å ta vare på den.» I Lofoten har kombinasjonen av to karakteristiske kulturer – nordnorsk og japansk – resultert i Lofoten Seaweed, en svært vellykket virksomhet som drives av to kvinner. Lofoten Seaweed forsyner Michelin-restauranter med økologisk tang, og produserer også en rekke kelp-produkter. Det er Angelita Eriksen og Tamara Singer som står bak idéen – to venninner som møttes i Australia under studier i fysioterapi og fant tonen over en felles interesse for mat, helse og havet.

Angelita Eriksen og Tamara Singer trosser elementene. Foto: Eva Trifft

Tangen høstes kun i det reneste farvannet, vekk fra havner og lokalsamfunn. Foto: Richard Walch

En fiskerett krydret med produkter fra Lofoten Seaweed. Foto: Eva Trifft

Samarbeidet startet offisielt i 2016 som en gryende nyetablering. Utgangspunktet lå i Angelitas oppvekst som fiskerdatter på den lille øya Napp og Tamaras kunnskap om å bruke tang i nærmest hvert eneste måltid takket være hennes japanske mor. De to kvinnene hengav seg til å utnytte det utrolige potensialet i denne supermaten. Ved å lære om bærekraftig innhøsting og tørking av viltvoksende alger – noe som kan spores tilbake til vikingene – utviklet de en rekke produkter og testoppskrifter. Nå er produktene deres – alt fra trøffeltangsalt og tangsåpe til mørk sjokolade med sukkertare – til salgs i mer enn 130 butikker nasjonalt og internasjonalt, og virksomheten har skapt arbeidsplasser i lokalsamfunnet. All tangen høstes kun fra det reneste farvannet, langt fra potensiell forurensning fra gårder, havner og lokalsamfunn, og det gjøres på en måte som sikrer gjenvekst uten at det påvirker livet i havet.

Lofoten er kjent for dramatisk natur og uberørte naturmiljøer.

På land

Selv om det er stor rikdom i havet, produseres noen av de mest unike produktene i det arktiske området på land. Dale of Norway ble etablert i 1872 da grunnlegger Peder Jebsen så potensialet i å bruke vannkraft til tekstilproduksjon. Genserne er populære, og har blitt brukt av de norske utøverne i vinter-OL siden 1950-tallet. Og så har vi Aalan Gård – en vakker geitegård på Vestvågøy i Lofoten, drevet av Tove og Knut Åland. De var noen av de første gårdbrukerne i Nord-Norge som startet opp et ysteri og en gårdsbutikk, noe som har gitt dem flere inntektskilder utover ren gårdsdrift. Du kan besøke gården og møte de søte dyrene, lære om produksjonen av geitost og smake og kjøpe de mange deilige, prisvinnende variantene, som feta, halloumi og blåmuggost. Det er også en flott urtehage her, som høstes hvert år i slutten av mai for å bli deilige blandinger av urtekrydder, urtete og urteeddik. Aalan Gård holder også undervisning for lokale skoler og leirskolen i nærheten. Gode ting vokser, utvikler seg og trives virkelig godt under nordlyset.

Knut Åland sammen med en av de prisbelønte geitene deres. Foto: Agurtxane Concellon

Åland-familien viser stolt frem en av gårdens prisvinnende oster i urtehagen.

Del disse artiklene

Utforsk med oss

Bli med originalen langs norskekysten. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få spesialtilbud og informasjon om nye reiseruter før alle andre.

Kontakt oss for å snakke om den neste reisen din

I denne utgaven

< Innhold

Smak

Varmende vintersmaker >