Intervjuet

Å leve midt i naturens lysshow

Hurtigruten Expeditions administrerende direktør, Asta Lassesen, deler sin historie om hvordan det var å vokse opp under, og leve tett på det magiske nordlyset.

INTERVJU OG TEKST AV DANIELLE NORTON, JUSTINE COSTIGAN

Fra sent i november til midten av januar er det mørketid i Nord-Norge.

Sola er nå under horisonten, og det er kun et par timer med et dust, blålig lys hver dag. Historiske Tromsø er en av verdens nordligste byer, og ligger mer enn 350 kilometer nord for den nordlige polarsirkel i hjertet av nordlysovalen - det geografiske området der du har størst sjanse til å se nordlyset. Folk fra hele verden drømmer om å se dette fascinerende fenomenet, som fra september til april er en del av hverdagen til de som bor her. Asta Lassesen forteller om hvordan det er å leve under nordlyset, og hvorfor det aldri mister magien.

Hva er dine tidligste minner om nordlyset?

Da jeg var liten var vi veldig fascinert av nordlyset. Vi sa det kanskje var de dansende sjelene til besteforeldrene våre som ikke lenger var blant oss. Vi følte en slags tilknytning til nordlyset. Jeg kan ikke husket at foreldrene mine snakket så mye om det, men jeg husker at nordlyset beveget seg hvis vi viftet med noe hvitt. Det ville selvfølgelig ha beveget seg uansett, men vi trodde det var vi som fikk det til å skje!

Asta Lassesen, administrerende direktør for Hurtigruten Expeditions. Foto: Rune Kongsro

«Når jeg ser folk oppleve nordlyset for første gang, er det lett å forstå hvilket inntrykk det gjør på dem. Det er ikke uvanlig at folk begynner å gråte.»

— Asta Lassesen

Fantastisk nordlysshow i Nord-Norge. Foto: Stian Klo

Føler du fortsatt den samme spenningen når nordlyset viser seg?

Nordlyset er en del av DNA-et vårt. Jeg kan stå på kjøkkenet og lage middag når datteren min sier «Mamma, se ut av vinduet», og der ute dekker lysene hele himmelen. Vi bor på en høyde i byen, og det hender at turister banker på døren og spør: «Kan vi stå her og ta noen bilder?» Det er så flott, for vi har hele byen under oss og nordlyset over oss.

Det må være fantastisk å ha nordlyset rett utenfor døren, men hvorfor er det enda mer spesielt å se det fra et skip?

Det er fordi vi har større sjanse for å se nordlyset når vi er i bevegelse og kan flytte oss rundt. Dessuten er det ingen lysforurensning ute på havet. Om vinteren har vi også blåtimen som er spektakulær, spesielt for de som er interessert i fotografi. Det er et utrolig øyeblikk når du faktisk ser nordlyset, men det handler også om alt som skjer før: å lære om hva det er, og høre historier om hvordan det var å bo langs norskekysten om vinteren for 50 år siden. Det er en del av hele opplevelsen.

En av medlemmene i ekspedisjonsteamet forteller historier om nordlyset ute på dekk. Foto: Ørjan Bertelsen

Hvordan er det å se folk oppleve nordlyset for første gang? Hvordan reagerer folk?

Når jeg ser folk oppleve nordlyset for første gang, er det lett å forstå hvilket inntrykk det gjør på dem. Det er ikke uvanlig at folk begynner å gråte. Du har kanskje ventet i mange år på å få se det, og så kommer endelig øyeblikket. Jeg ser også hvordan de deler dette spesielle øyeblikket med venner, barn, familie og ektefeller, og det er rørende å se. For meg er det ekstremt viktig at gjestene våre kan oppleve nordlyset, for jeg vet hvor viktig det er for dem. For oss er det dette det handler om – å gi folk disse spesielle øyeblikkene på skipene våre. Det er det vi sikter mot hver eneste dag.

Hva gjør nordlysopplevelsen på Hurtigruten annerledes?

Å se nordlyset for første gang er noe man husker resten av livet, men vi gjør det til en mer personlig opplevelse ved å knytte bånd mellom gjestene og norskekysten, og menneskene og lokalsamfunnene her. Vi vet at gjestene vil fortelle folk rundt seg at nordlyset var fantastisk når de kommer hjem igjen, men jeg håper de også har hatt andre flotte opplevelser om bord og på land, hver eneste dag.

MS Spitsbergen seiler under nordlyset mellom Stokmarknes og Sortland. Foto: Hege Abrahamsen

Ønsker du å lære om mytene og sagnene rundt nordlyset?

Del disse artiklene

Utforsk med oss

Bli med originalen langs norskekysten. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få spesialtilbud og informasjon om nye reiseruter før alle andre.

Kontakt oss for å snakke om den neste reisen din

I denne utgaven

< Innhold

Vitenskap

Se opp mot himmelen >