Oppdag Lofoten

Porten til himmelriket

Lofoten har blitt beskrevet som verdens vakreste øygruppe, med dramatiske fjellandskap, koselige fiskevær, tøffe fotturer og perfekte surfeforhold.

TEKST OG BILDER MARK DAFFEY

Den siste morgenen min i Lofoten får jeg høre noe som gjør at jeg får lyst til å forlenge oppholdet. Det er faktisk mange grunner til å bli værende. Det postkortvakre landskapet topper listen, men nå får jeg svaret på spørsmålet som jeg har gått med i flere år.

"Idet jeg skal til å sjekke ut fra hotellet mitt i Svolvær, får jeg øye på et bilde av en tom bukt omgitt av majestetiske fjell. «Hvor er dette?» spør jeg resepsjonisten. «Kvalvika», svarer hun. «Det er der de to gutta surfet hele vinteren.» Selv om svaret hennes er vagt, vet jeg nøyaktig hva hun snakker om. I 2013 vant en film kalt ""Nordfor sola"" hovedpremien under People’s Choice Award på den prestisjetunge Banff Mountain Film Festival. Det var en dokumentar om to brødre som bygget en liten hytte av drivved på en uidentifisert strand et sted nord for polarsirkelen. Hytta skulle gi dem ly gjennom vinteren mens de surfet. Jeg så filmen da den ble vist i Australia, og ble umiddelbart fascinert. Hvis bare jeg kunne finne ut hvor den ble filmet …"

Et vinterlandskap i Svolvær.

Klippfiskstativ.

Henningsvær havn.

"Nå som jeg visste hvor stranda var, hadde jeg veldig lyst til å dra dit, som en slags pilegrimsreise. Men siden jeg ikke hadde mer tid før jeg skulle fortsette sjøreisen min sørover, måtte det vente til neste gang. Jeg håpet virkelig det ville bli en neste gang, for jeg hadde forelsket meg i Lofoten. Været hadde vært lunefullt – snøstormer i orkanstyrke en dag, sol og vindstille den neste – men landskapet var så vakkert. Og jeg tvilte på at jeg noensinne ville finne et like koselig hotell som rorbua mi rett ved vannet. Her finnes bevis for tidlig bosetting som går over 1000 år tilbake i tid. Den gang var det Vikingene som hersket, og fiskerne tørket store mengder torsk for eksport helt ned til Italia og Portugal. Fisk er fortsatt eksportvare, og hvert år fanges rundt 40 millioner tonn torsk som henges på tørkestativene som kan sees rundt omkring på øyene."

Vinterlys over Reine.

"Om vinteren kan besøkende se nordlyset og snøkledde daler. De kommer, som nevnt, også hit for å surfe, i Kvalvika og på Unstad, der verdens nordligste surferesort ligger. Om sommeren kommer de for å gå fotturer, sykle, klatre, padle eller campe under midnattssolen. Den enkleste måten å komme seg rundt på, er med bil. Følg den nasjonale turistvegen i Lofoten – en 230 km lang veistrekning som byr på fjorder og sund under knivskarpe fjelltopper og ørner som svever på himmelen. Ta en spasertur i Kabelvåg, hvor du finner Norges nest største trekirke. I Ramberg kan du se flotte strender og torsken som henger til tørk. For ikke å snakke om den eventyrlige havnebyen Reine, som en gang ble stemt frem som det vakreste stedet i Norge."

Broer over Kubbholmsundet til Fredvang.

Seiling langs en isete vei ved siden av Selfjorden.

Daggry over Moholmen fyr.

Stopp i Bøstad for å besøke det interaktive Lofotr Vikingmuseum, som ligger inne i det største huset som hittil er funnet fra vikingtiden, utgravd i 1983. Utforsk fjerntliggende bukter og koselige fiskehavner som Ballstad, Nusfjord eller Henningsvær, eller steder med spennende håndverk, som Vikten og Sund. Den nordlige kysten av Vestvågøy er populær blant fotturister, vindsurfere og klatrere. Hvis du bare har én dag, foreslår jeg at du kjører fra Svolvær til Å, som bokstavelig talt er der veien tar slutt. Eller kanskje du vil pakke med deg surfebrett eller fjellsko og forberede deg på noen sene kvelder på jakt etter nordlyset? Det er det jeg kaller en god plan.

Det vakre landskapet i Lofoten venter på deg. Oppdag det om bord på den originale kystreisen fra 1893.

Del disse artiklene

Utforsk med oss

Bli med originalen langs norskekysten. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få spesialtilbud og informasjon om nye reiseruter før alle andre.

Kontakt oss for å snakke om den neste reisen din

I denne utgaven

< Innhold

Skip

Alle gode ting er tre >