Smak

Varmende vintersmaker

Kokk Renate Røsten setter sammen menyer som både varmer og virker oppkvikkende etter en lang dag med utforsking.

TEKST AV DANIELLE NORTON

Da Renate Røsten var liten, fortalte faren hennes om tiden som sjømann da han jobbet i byssa på skip. Han var lidenskapelig opptatt av mat, og var også den som lagde maten hjemme. Fra ung alder fulgte Renate ham rundt på kjøkkenet, og tok til seg historiene og kunnskapen hans.

Hun søkte om jobb på cruiseskip allerede som 16-åring, men fikk beskjed om at hun var for ung. For elleve år siden fullførte hun et prøvecruise med Hurtigruten, og har siden den gang tilberedt tradisjonelle norske og internasjonale retter for både passasjerer og besetning.

«På hver meny er det historier om de lokale produktene vi bruker i rettene våre.»

— Renate Røsten

Renate Røsten, sjefskokk, Hurtigruten. Foto: Agurtxane Concellon

Torsk med norsk chorizo og confitert løk. Foto: Ørjan Bertelsen

Mer enn fisk

Bakt, grillet, kokt, saltet … Det er mange måter å tilberede fisk på, og fisk er et fast innslag i restaurantene våre. Delikat hvit fisk serveres vanligvis med en kremet gulrotstuing toppet med sprøtt bacon og smør. Men det er mye mer å glede seg til. For eksempel er finnbiff en populær rett som serveres om bord. Renate elsker å tilberede den kremede reinsdyrstuingen for gjestene – en klassiker og favoritt for veldig mange. Stuingen lages med løk, sopp, tyttebær, rømme og brunost.

Fårikål er en annen næringsrik rett Renate tilbereder. Nasjonalretten vår har til og med sin egen dag (siste torsdag i september), så det er kanskje ikke så rart at vi har fårikål på menyen om bord i skipene våre! Vi serverer fårikålen på tradisjonelt vis – med kokte poteter – en slags feiring av lammet, potenene og kålen som kommer fra fjellene og åkrene vi kan se fra skipet.

Sautert reinsdyr. Foto: Jimmy Linus

Seilerbiff med øl. Foto: Jimmy Linus

Kjøttsuppe. Foto: Jimmy Linus

Det er imidlertid én rett som er helt spesiell for henne. «Det jeg liker best å tilberede om bord på skipene våre er levende kongekrabbe», sier Renate. Hun elsker å fortelle gjestene historien om kongekrabben de har valgt fra tanken. «Alle kongekrabbene er merket, så vi kan se hvor krabben ble fanget, navnet på fiskebåten og navnet på fiskeren.» Renate tilbereder krabben og serverer den ved bordet med urtesmør, stekt sitron og ferskt brød: «Jeg elsker denne delen av jobben min. Det er så herlig å se gjestenes reaksjon, hvor glade og spente de er når de får den servert.»

Norway King Crab har tankanlegg som kan oppbevare over 20 tonn med krabbe. Foto: Norway King Crab Production AS

Lokal kongekrabbe servert. Foto: Norway King Crab Production AS

Sesongbaserte historier

Hurtigruten bruker så mange lokale, sesongbaserte råvarer som mulig. Kokkene samarbeider med regionale leverandører, og bruker produkter fra stedene vi besøker langs kysten. «Det er gøy å være i en havn og fortelle gjestene at dette er lammet de så oppe i fjellene tidligere på dagen. Maten er virkelig så kortreist», sier Renate. «Vi snakker med folk om disse små gårdene de aldri har hørt, som som ligger langt ute i ødemarken. På hver meny er det historier om de lokale produktene vi bruker i rettene våre».

Beitende sau i Nærøyfjorden, den smaleste og mest kjente av de mange fjordarmene til Sognefjorden.

Nordlys og varmende delikatesser

Når gjestene har vært på en utflukt på land, kommer de sultne og begeistret tilbake til skipet. Hvisr været tillater det, serverer Hurtigruten-teamet noe å spise og drikke ute på dekk. Da kan passasjerene snakke om det de har opplevd mens de nyter en varm te med rom, og vafler med rømme, jordbærsyltetøy og brunost. Renates favorittrett er en tykk, kremet fiskesuppe fylt med julienne rotgrønnsaker, laks, blåskjell, reker og ferskpresset sitronsaft på toppen. Den gir en nærende varme som finner veien gjennom magen og inn i hjertet ditt. En deilig gryte roer nervesystemet etter utflukter til ville og spennende steder.

Gjester som nyter nordlyset fra à la carte-restauranten. Foto: Agurtxane Concellon

Vafler er en stor favoritt blant gjestene på Hurtigrutens skip. Foto: Jimmy Linus

Nordlyset er fantastisk, og det samme er maten.

Del disse artiklene

Utforsk med oss

Bli med originalen langs norskekysten. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få spesialtilbud og informasjon om nye reiseruter før alle andre.

Kontakt oss for å snakke om den neste reisen din

I denne utgaven

< Innhold

Miljøet

Kampen mot lysforurensning >