Velg med omhu

Jakten på lyset

For å se nordlyset må du være på rett sted til rett tid. Så hvordan velger du det beste stedet?

TEKST AV SHANEY HUDSON

Det er en livslang drøm for mange å se nordlyset. Derfor er det viktig å velge riktig reisemål når du først planlegger for å oppleve det. Hemmeligheten ligger i å fokusere på opplevelsen du vil ha. Ønsker du det praktiske ved å være i en by, er du ute etter et vilt eventyr på den frosne arktiske tundraen eller har du lyst til å være om bord et skip ute på havet?

Tromsø: nordlysbyen

Tromsø ligger på 70 grader nord, og er faktisk et av de beste stedene du kan se nordlyset. Selv om lysforurensning kan dempe lysshowet, ligger Tromsø under nordlysovalen, et stjernebelte som skinner som en ring rundt jordas geomagnetiske nordpol. Dette gjør byen til et reisemål som tilbyr en høy sannsynlighet for å se nordlyset, og et praktisk utgangspunkt for en rekke utflukter, blant annet turer på langrenn eller truger. Du kan også bli bedre kjent med samisk kultur på en hundesledetur til en lavvo der du får høre historier om guovssahas, som betyr lyset du kan høre.

Hundesledetur under nordlyset i Norge. Foto: Shutterstock

Det vakre nordlyset danser over kveldshimmelen i Tromsø. Foto: Shutterstock

Tur med truger er en populær aktivitet i nordlyssesongen i Tromsø. Foto: Ørjan Bertelsen

Svalbard: inn i villmarken

Isbjørnens rike ligger på 78 grader nord, noe som gjør at sola er fullstendig fraværende fra tidlig i november til sent i januar. Da er det mulig å se nordlyset døgnet rundt! Det som gjør at Svalbard skiller seg ut fra andre steder du kan se nordlyset, er de vidstrakte villmarksområdene. Dra ut i et varmt og sikkert snøkjøretøy fra Longyearbyen, eller i full fart med en stillegående elektrisk snøscooter gjennom den frosne Adventdalen. Hvis du har lyst til å gjøre som fortidens heroiske polfarere, kan du kjøre med hundespann. Bli med å forberede hundesledene og hundene, før du setter ut over den frosne elva til kanten av den arktiske tundraen for å se lysene glitre og skinne over nattehimmelen.

Nordlyset over fjellene i Longyearbyen på Svalbard. Foto: Shutterstock

Island: med nordlyset som bakteppe

Island er kjent som landet av is og ild. Det vulkanske terrenget og det spektakulære isbrelandskapet gjør landet til en favoritt for fotografer som jakter på nordlyset – spesielt siden det er mulig å se det i åtte av årets tolv måneder. Det er imidlertid høyere nordlysaktivitet rundt jevndøgnene, i oktober og februar/mars, da det er mer solaktivitet. I Reykjavik er Hallgrímskirkja, Harpa konsertsal og det lokale fyret flotte motiver med nordlyset som bakteppe. Hvis du drar ut av hovedstaden vil du finne svarte sandstrender med blokker av blå isbreis, frosne fossefall og kanskje til og med en vulkan i utbrudd mot det dansende nordlyset.

Nordlyset skinner over Hallgrímskirkja i Reykjavik på Island. Foto: Shutterstock

Om bord: nordlyset fra skipet

Jo mørkere himmelen er, desto sterkere er nordlyset. Og det finnes ikke noe bedre mørke enn det du finner på åpent hav, med god avstand fra lysforurensningen på land. Nordlyscruise, der gjestene får uforstyrret utsikt til nordlyset fra dekk, har blitt mer og mer populære de siste årene. Kapteinen vil som regel kunngjøre når nordlyset oppstår i horisonten, slik at gjestene kan holde seg varme inne på lugaren frem til en solstorm starter. Det er også mulig å registrere seg for å bli oppringt hvis himmelen skulle starte showet i de små timer når de fleste sover.

Gjester som nyter nordlyset ute på dekk. Foto: Agurtxane Concellon

MS Spitsbergen seiler under nordlyset. Foto: Hege Abrahamsen

Det fantastiske nordlyset i Tromsø. Foto: Andreas Kalvig Anderson

Klikk! Hvordan fotografere nordlyset

Ingen kjenner nordlyset like godt som oss. Bli med på en 12-dagers reise og oppdag det fantastiske lysshowet. Vi sørger for at du ikke går glipp av det. Det er vårt løfte til deg.

Del disse artiklene

Utforsk med oss

Bli med originalen langs norskekysten. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få spesialtilbud og informasjon om nye reiseruter før alle andre.

Kontakt oss for å snakke om den neste reisen din

I denne utgaven

< Innhold

Oppdag Lofoten

Porten til himmelriket >