Vitenskap

Se opp mot himmelen

Dr. John Masons lidenskap for nordlyset går flere tiår tilbake i tid. Nå ønsker han å dele av kunnskapen sin om den arktiske himmelen.

TEKST AV JOHN BURFITT

Nordlyset er mer formelt kjent som aurora borealis, og lysets spektakulære dans på den arktiske himmelen har holdt anerkjente forskere i arbeid i flere tiår. For den britiske fysikeren og astronomen Dr John Mason er nordlyset et tema han gjerne kan snakke om i timevis.

Han har mange ord til å beskrive hvordan det er å se dette naturfenomenet, men det er spesielt ett ord han stadig kommer tilbake til: tålmodighet.

© Dr John W. Mason

«Tålmodighet er nøkkelen når folk reiser for å se nordlyset», sier dr. Mason. «Naturen går ikke nødvendigvis på samme tidsskjema som oss, men når nordlyset først dukker opp er det som regel verdt ventetiden.»

5. august 1972 gjorde nordlyset en sjelden opptreden over sørlige England, og den da 18 år gamle dr. Mason ble umiddelbart trollbundet. «Siden den gang har jeg vært fascinert! Det er avhengighetsskapende, nesten som et narkotikum», sier han og ler. «Uansett hvor fantastisk det er, vil du alltid se mer. Du vet aldri om den neste opplevelsen vil bli enda bedre.»

«Uansett hvor fantastisk det er, vil du alltid se mer. Du vet aldri om den neste opplevelsen vil bli enda bedre.»

— Dr John Mason

© Dr John W. Mason

Himmelen over oss

Dr. Mason er 67 og bor i West Sussex i Storbritannia. Han har jevnlig besøkt den arktiske regionen de siste 30 årene for å se nordlyset. Hvert år siden 2008 har han vært med Hurtigruten på sjøreiser langs norskekysten, der han jobber som guide og deler sin ekspertise om hva som skjer på himmelen over oss. Når passasjerene ser opp mot himmelen, er det ett spørsmål som alltid kommer: hva er egentlig nordlyset? «Jeg blir aldri lei av å svare på det, for jeg vil at folk skal forstå akkurat hvor fantastisk det vi ser faktisk er.» Nordlyset oppstår når elektrisk ladede partikler fra solas ytre atmosfære trenger ned i jordas atmosfære rundt den magnetiske nordpolen, i en region kjent som nordlysovalen.

Photos © Dr John W. Mason

Det er når partiklene kolliderer med atomer og molekyler av oksygen og nitrogen i den øvre atmosfæren, at lyset oppstår. Den vanligste fargen på nordlyset er svak grønn, mellom 100 og 150 kilometer over bakken. Når det er mer enn 150 kilometer over bakken er det et svakt rødlig lys, og noen ganger i skumringen kan fargene være purpur, turkis, fiolett, lilla og dyprød. «Når du først ser nordlyset starte, kan det se ut som om det har en gråaktig tone. Men så endrer det seg sakte og former en bue av grønnaktig lys – noen ganger med stråler som går oppover fra buen», forklarer dr. Mason. «Så går det over til å bli en rekke forskjellige former som kan utvikle seg til å bli noe fantastisk, og det kan endre seg på bare minutter.»

© Dr John W. Mason

Den beste årstiden

I Arktis varer nordlyssesongen fra slutten av september til begynnelsen av april, siden den mørke himmelen gir best sikt. «Du ser kun fargen når lysnivået er høyt nok til å trigge fargesensorene på netthinnen vår», forklarer dr. Mason. Det beste stedet for å se nordlyset er innenfor nordlysovalen, som vanligvis ligger nord for Tromsø, men det er også synlig lenger sør. Hva du ser kommer an på hvor du er i forhold til nordlysovalen. «Aktiviteten til nordlyset kommer også an på typen elektrisk ladede partikler som går inn i atmosfæren, hvor energiske de er og hvor mange kollisjoner som oppstår på et gitt tidspunkt», forklarer han videre. «Store utbrudd fra sola kan også føre til en større tilstrømming av partikler som gjør at nordlysovalen blir mer intens og enda mer aktiv.» Endringene i det arktiske klimaet de siste tiårene har ikke hatt noen innvirkning på fargesterkheten til nordlyset, på grunn av den store høyden. «Endringene jeg har sett er på vær og klima i Arktis, som nå generelt sett er mildere og ikke like stabilt», sier dr. Mason. «På lang sikt vil det bli endringer i jordas magnetfelt, og det vil til syvende og sist påvirke nordlyset.»

© Dr John W. Mason

En bro til himmelen

Beretninger om nordlysutbrudd går mer enn 3000 år tilbake i tid. Gamle sivilisasjoner ble så forbløffet over lysstrålene som danset over nattehimmelen at det ble utgangspunkt for en rekke myter. En av de mest populære hevdet at nordlyset var en bro mellom himmelen og jorda, og at strålene var sjelen til de døde som var på vei inn i himmelriket. Vikingene trodde at lyset var gjenskinn av skjold og rustninger fra valkyrjer.

«Det er fantastisk hva du kan få øye på», sier dr. Mason. «For noen år siden så jeg et utbrudd som så ut som en drage, og det fikk hårene til å reise seg i nakken. Når nordlyset begynner å utvikle seg kan alt skje, og det er det som gjør det like fascinerende i dag som første gang jeg så det.»

© Dr John W. Mason

Inn i fremtiden

Dr. Mason, som fikk en MBE-pris (Member of the Order of the British Empire) i 2009, fokuserer nå på den kommende høsten på den nordlige halvkule. Det er da han håper å returnere til Norge på sin neste Hurtigruten-sjøreise, etter den forestående opphevingen av reiserestriksjonene. «Det er alltid et utrolig eventyr, og det blir enda bedre når jeg kan dele det med andre», sier han. «Når vi ser opp mot himmelen for å se på nordlyset, tenker jeg alltid at vi er utrolig heldige som får oppleve dette.»

Se webinar med dr. John Mason

Dersom det ikke er nordlys når du er på den 12-dagers klassiske rundreisen, tilbyr vi deg en gratis 6-dagers reise sørover eller en 7-dagers reise nordover med avreise mellom oktober og mars. Eller hva med å oppleve nordlyset på en ekspedisjonsreise til Svalbard?

Del disse artiklene

Utforsk med oss

Bli med originalen langs norskekysten. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få spesialtilbud og informasjon om nye reiseruter før alle andre.

Kontakt oss for å snakke om den neste reisen din

I denne utgaven

< Innhold

Fra kilden

Nordlyset gir vekst for gode ting >