Historie

En søfartshistorie

Navigationsteknikkerne har udviklet sig med stormskridt siden vores jomfrurejse, fra datidens lodline til nutidens GPS.

SKREVET AF TIM McGLONE

Se hele videoen her

Året er 1893. Ombord på D/S Vesteraalen tager kaptajn Richard With sit lommeur frem og tjekker et kompas. De har sejlet stik nordøst i et stykke tid nu, og det berygtede tidevand, som han har set mange gange før, er ved at vende. Han skifter kurs til stik nord.

Han kender konsekvenserne af at skifte kurs. Et særligt ubehageligt fjeld, der truer under havoverfladen, er beskrevet i hans uundværlige lommeguide, en håndskrevet notesbog med informationer om havet. Han retter ind efter den præcise grad og fortsætter, mens han giver instruktioner til den, der er nærmest. Det er mørkt bortset fra de omkring hundrede år gamle fyrtårne, der ligger spredt på Norges takkede kystlinje, og som han er taknemmelig for. Der venter endnu sværere udfordringer forude - som at navigere omkring Lofotens vanskelige øer i endnu vanskeligere vejr i morgen.

Ombord på D/S Vesteraalen, der var det første skib, der navigerede langs Norges vanskelige kyst.

Tryk på kort for at forstørre

Nordnorge i 1893, året for Hurtigrutens første rejse.

Et kort, der viser Norge i 1845.

Et kort over Norge i 1661.

Sådan var det, dengang Hurtigruten begyndte at sejle op og ned langs Norges kyst i slutningen af det 19. århundrede. D/S Vesteraalens tur fra Trondheim til Hammerfest i 1893 var vores jomfrutur. Vi har gjort det lige siden, og selv om de dramatiske fjorde og høje klipper ikke har ændret sig, så er navigationsteknikkerne heldigvis blevet forbedret til ukendelighed. Kaptajnerne på vores moderne skibe er lige så dygtige og præcise som de hårdføre søfarende fra dengang, men de er ikke længere udelukkende afhængige af deres egen viden om havet, lommeguider og elementært udstyr for på sikker vis at kunne transportere passagerer fra havn til havn. Men ser dem for eksempel ikke kaste en lodline ud over rælingen for at tjekke havdybden.

Selv om de dramatiske fjorde og høje klipper ikke har ændret sig, så er navigationsteknikkerne heldigvis blevet forbedret til ukendelighed.

MS Nordkapp i Hjørundfjord, Norge.

Få kredit på 90 EUR ombord i dag

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og få særtilbud og nye ruteplaner som en af de første samt kredit på 90 EUR ombord på dit første krydstogt.

I vore dage giver GPS, ekkolodsteknologi og elektroniske søkort kaptajnerne hver eneste detalje, de har brug for over og under vandoverfladen for at opnå en sikker rejse. I årenes løb har sømænd, fiskere og offentlige myndigheder arbejdet sammen om at skabe et pålideligt kort over havbunden, som nu er integreret i skibes interne systemer.

En vigtig aktør i den igangværende kortlægningsproces er Kartverket, den norske myndighed for land- og kortlægning, der har kortlagt Norge selv længe før vores jomfrurejse. Arbejdet med at kortlægge Norges komplekse kystlinje er altafgørende for, at vores skibe kan passere sikkert.

I vore dage spiller GPS, ekkolodsteknologi og elektroniske kort en altafgørende rolle inden for navigation.

En Hurtigruten-kaptajn fortæller om de redskaber, der er tilgængelige i dag.

“Da Hurtigruten startede, var kysten meget dårligt kortlagt i de områder, hvor de rejste,” siger Kartverkets Siri Reimers, der har kortlagt Norges kyst i mere end 30 år. “De var nødt til at bruge det, der var tilgængeligt, men også lave deres egne beregninger af dybder, kompas, retninger og timing af drejninger ved at bruge uret til at rejse langs kysten uden gode kort. “Disse sømænd kendte kysten godt. De var faktisk pionerer. Jo mere jeg tænker over det, virker det ret risikabelt, men også fantastisk, hvordan de kunne navigere langs vores kystlinje, som de gjorde, fordi det er så kompliceret et område.” Kompliceret er en underdrivelse. Når man tager hver af dens 239.000 øer i betragtning, bliver den samlede længde af Norges kystlinje den næstlængste i verden, kun overgået af Canada. Norges første fyrtårn begyndte at lede skibe langs den episke kyst i 1656, og flere end 200 fulgte efter gennem århundrederne. Og selv om alle undtagen det første nu er automatiske og ubemandede (eller nedlagte), spiller fyrtårne ​​fortsat en vigtig rolle med hensyn til at oplyse Norges kyst. De er et urokkeligt symbol på kontinuitet i en region, hvor så meget kan ændre sig så hurtigt.

I vore dage findes der en række værktøjer til navigeringsformål. Manden bruger en sekstant, der bruges til at måle vinklen mellem horisonten og et himmellegeme som solen eller månen.

Et nyere kort. Nøjagtighed og dybdeoplysninger er de største ændringer på Norges 100 år gamle kort.

Norge har en af verdens mest komplekse kystlinjer.

“Kortenes nøjagtighed og dybdeoplysninger er den største ændring i forhold til de kort, man brugte for hundrede år siden,” siger Remiers. “Tidligere var det dybder, som de ikke vidste særligt meget om. “Det, vi laver, bliver meget vigtigt, fordi de søfarende har brug for oplysningerne for at kunne planlægge deres sejlrute godt. Og man kan lave en rigtig god plan, og så sker der noget – man skal måske hjælpe nogen – og så er man nødt til at lave planerne om.” Søkortene opdateres hver anden uge. Det skal de. Norges kyst ændrer sig konstant. I 1922 blev Risøyrenna for eksempel gravet op, hovedsageligt for at give Hurtigruten adgang til dybere farvande og en lettere passage. I 2011 blev der foretaget en større omberegning af kystlinjen for at medtage fjorde og øer.

Den kilometerlange Stad Skibstunnel vil kunne hjælpe skibe med at navigere i Stadhavet. Så farlig, at vikinger plejede at trække deres skibe over land her for at undgå at sejle rundt om det i dårligt vejr.

Stadhavet, hvor verdens første undervandstunnel for skibe bygges.

Når man ser fremad, har Remiers og hendes team mere arbejde foran sig med den forestående konstruktion af verdens første skibstunnel til næsten 3 millioner DKK. Når den åbner i 2025 eller 2026, vil den kilometerlange Stad Skibstunnel kunne hjælpe fartøjer med at navigere i Stadhavet. Så farlig er strækningen om Stad, at vikingerne plejede at trække deres skibe over land her for at undgå at sejle rundt om det i dårligt vejr. “[Tunnelen] vil naturligvis påvirke søkortene i stor stil, så der er masser af arbejde i gang her,” siger Reimers. “Det er farligt farvand omkring Stadhavet, meget farligt på grund af vejret og forræderiske bølger. Der ligger masser af skibsvrag på havbunden fra fortiden. “Det sjove er, at vikingerne plejede at trække deres skibe over land for at undgå Stadhavet. Og nu, med tunnelen, vil moderne søfarende være i stand til at gøre det samme.”

Med alle øer medregnet har Norge verdens næstlængste kystlinje.

Den klassiske rundrejse.

Del disse artikler

Bliv ambassadør

Et loyalitetsprogram og et fællesskab for alle rejseentusiaster!

Som medlem af 1893 Ambassador får du eksklusive tilbud, fordele, rabatter og nyhedsbreve, der er fyldt med inspirerende artikler om fjerntliggende destinationer.

Kontakt os for at drøfte din næste rejse

I denne udgave

< Indhold

Skibe

Blod på tanden >