Mød

Krabbekongen

Fiskeri efter kongekrabbe i Norges arktiske nord var et uventet karriereskifte for den tidligere tyske mekaniker Michael Deckel. Nu elsker han at dele sin viden med besøgende året rundt.

TEKST AF MONIQUE CECCATO

Se hele videoen her

Michael Deckels mørke øjne kan kun lige anes over bunken af ​​sammenfiltrede kongekrabbeben i hans arme. Dagens fangst indbragte kun fire af de monstrøse havbundsdyr, men fire krabber på to til tre kilo stykket er mere end nok til at brødføde hans oktet af sultne gæster.

“Benene er fulde af vidunderligt, saftigt kød. Det bedste stykke er dog skuldermusklen – kongekrabbens “filet.”

— Michael Decker

“Benene er fulde af vidunderligt, saftigt kød. Det bedste stykke er dog skuldermusklen – kongekrabbens “filet.”

— Michael Decker

Michael Deckel droppede sit job som mekaniker for at fange kongekrabber på Kirkenes’ kongekrabbesafari.

“Benene er fulde af vidunderligt, saftigt kød. Det bedste stykke er dog skuldermusklen – kongekrabbens “filet”,” forklarer han begejstret, mens han læsser krabberne af på arbejdsbænken af rustfrit stål og forsigtigt begynder at adskille de spiselige dele fra indmaden. Et drilsk, tørt smil og et glimt i øjet dukker op, mens han spøger: ”Smid ikke fileten ud, ellers vil jeg med garanti fortælle dig, at du smider det bedste stykke væk. Eller, hvis jeg er sulten, vil jeg undlade at nævne det og forsvinde ud i køkkenet for selv at spise det!”

Kongekrabber kan veje op til 12 kg.

Norske kongekrabber er en efterspurgt delikatesse rundt om i verden og kan indbringe op mod 190 DKK pr. kilo ved eksport. Men det er ikke en art, der hører naturligt hjemme i Nordnorges Finnmarkregion. I 1960’erne introducerede russiske forskere den røde kongekrabbe til Barentshavet som en del af et eksperiment og kastede dem i Murmanskfjord tæt på den russisk-norske grænse. Nu, 60 år senere, blomstrer bestanden af kongekrabber i Nordnorge, hvilket gør dem synonyme med køkkenet og fiskekulturen i området. Sammen med kammuslinger, rensdyr og jomfruhummere er det proteinrige krabbekød et fast indslag på Den norske kystrutes regionale à la carte-menuer. Ombord kan krydstogts- og spisende rejsende scanne QR-koder på tankene med levende krabber, så de kan lokalisere det nøjagtige sted, hvor de blev fanget. Kystruten samarbejder med Kirkenes Snehotel, der arrangerer krabbefiskeri for rejsende, der selv vil opleve det.

Ombord på Hurtigruten kan de rejsende finde flere oplysninger om krabben, som for eksempel hvor den blev fanget og hvor meget den vejer.

I løbet af vinterhøjsæsonen haler han hver dag 16 krabbetejner op hver med en vægt på op til 270 kilo.

Mens Deckel trækker sin kniv frem, siger han med et frækt grin: “Hvis du vil vide, om kongekrabben er bange for mig, så er jeg sikker på, at den er.” Han er den førende rejseleder og selvbestaltede “krabbekonge” her på Kirkenes Snehotel og på kongekrabbesafari, og så er han fuld af godt humør. Når han fyrer sine jokes af, slapper de rejsende af og nyder oplevelsen, og den optimistiske indstilling hjælper Deckel med at klare jobbets unikke daglige krav. I løbet af vinterhøjsæsonen haler han hver dag 16 krabbetejner op hver med en vægt på op til 270 kilo. Når man tilføjer vægten af ​​de 150 krabber, der skal til for at mætte dobbelt så mange rejsende, kan det være et hårdt arbejde. “Det er et meget smukt, men også meget hårdt job,” siger Deckel, der har boet og arbejdet i Kirkenes de seneste 11 år. “Man skal bare fokusere på det, man har, i stedet for det, man ikke har. Det hjælper generelt meget at tænke sådan, men særligt nordpå er det vigtigt.”

Kirkenes Snehotel ligger i det nordøstlige Norge, ikke langt fra den finske og russiske grænse.

Rustikke, igloformede værelser på Kirkenes Snehotel er et perfekt, hyggeligt sted at trække sig tilbage til efter en lang dag med fiskeri.

Kirkenes Snehotel.

Tyskfødte Deckel, der er uddannet industrimekaniker, flyttede oprindeligt til Norge for at blive hundeslædefører på Kirkenes Snehotel. Det havde aldrig faldet ham ind, at han en dag kunne komme til at holde en kongekrabbe, endsige bruge sine dage på at arbejde med dem. Som de fleste havde han kun set det store krabbedyr i tv-serien “The Deadliest Catch” (på dansk: Livsfarlig Fangst), og han havde ikke helt begreb om deres sande vægt og størrelse, før han begyndte sin karriere på safariturene. Hver gang han hiver en gryde fyldt med levende krabber hen foran et publikum, bliver han mindet om den samme spænding, som han selv følte, da han så en kongekrabbe første gang. “Jeg havde chancen for at holde kongekrabben her for første gang, og den overraskede mig. Det er så godt at tænke tilbage og også at holde sine følelser friske ved at genopleve det med de rejsende, jeg har med på turene,” siger han. Ofte er det ikke engang synet af kongekrabben, der gør de rejsende spændte. “Nogle gange, når jeg er ude på fjorden med turister, siger jeg “se, her er kongekrabben” og ingen ser på kongekrabben, fordi nordlyset danser over os kl. 14.00 om eftermiddagen. Det bliver aldrig kedeligt at se alle de glade og begejstrede ansigter. At give dem den vidunderlige og unikke oplevelse og gøre dem glade er det bedste ved mit job.”

Få kredit på 90 EUR ombord i dag

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og få særtilbud og nye ruteplaner som en af de første samt kredit på 90 EUR ombord på dit første krydstogt.

Brække, klippe over og knuse er alt sammen en del af oplevelsen på vej til det søde krabbekød indeni.

Kongekrabber har en sød, mild smag - nærmest som hummer.

Kongekrabbe med kaviar på blinis.

Deckels stolthed står skrevet i hele ansigtet, når han bærer en bakke fuld af kogte krabbeben ind i spisestuen. Iført sit fineste “kongekrabbe”-forklæde serverer han krabbeben, der fylder hele tallerkenens diameter og ser med, når hans kunder brækker, klipper og knuser sig gennem det søde kød indeni. I et stille øjeblik mellem genopfyldning af krabbeben og en vittighed indrømmer han, at “det her er noget, jeg helt sikkert kunne forestille mig at lave resten af mit liv.”

Læs mere om Hurtigrutens kongekrabbesafari i Norge.

Del disse artikler

Bliv ambassadør

Et loyalitetsprogram og et fællesskab for alle rejseentusiaster!

Som medlem af 1893 Ambassador får du eksklusive tilbud, fordele, rabatter og nyhedsbreve, der er fyldt med inspirerende artikler om fjerntliggende destinationer.

Kontakt os for at drøfte din næste rejse

I denne udgave

< Indhold

Videnskab

Norges magiske fjorde >