Mennesker

Ukompliceret skønhed

Arkitekturen på Norges kyst er et produkt af intelligent nøjsomhed, siger en af landets førende arkitekter.

SKREVET AF TIM McGLONE

Forenklet skønhed er en fælles tendens inden for norsk arkitektur

På grund af den dramatiske skønhed ved Norges kystlandskaber er det svært at gøre dem mere attraktive, end de allerede er.

Alligevel virker det rundt om i verden som en fælde, der er nem at falde i. Penge og kysten går ofte hånd i hånd, og der er utallige eksempler på dyre, prangende og ressourcetunge byggerier, der ændrer naturens udseende. I Norge derimod har arkitekturen en underspillet stil - særligt langs landets enorme kyst. Historiske bånd til havet har givet en mere praktisk tilgang til at tegne både boliger og bygninger. Ofte pynter arkitekturen ikke kun, men højner faktisk disse områder. De farverige og århundreder gamle bådehuses smukke enkelthed gør dem til et obligatorisk besøgssted for alle, der besøger Bergen, Tromsø og Nyksund. Og det er her hemmelighederne ligger begravet, ifølge en af landets førende arkitekter.

Norges bådehuse er nogle af Jan Olav Jensens yndlinge.

En norsk havn.

“Nogle af mine yndlingsbygninger er faktisk de gamle bådehuse, som dem i Bergen,” siger Jan Olav Jensen, professor på Oslos Arkitektskole og medstifter af Jensen & Skodvin, et førende arkitektfirma. “Bådehusene er servicebygninger ved havnen. Designet er praktisk i forhold til at få fiskene ind og derefter opbevare bådene, og bo ovenpå. “Bygningerne er hovedsageligt skabt af nødvendighed. Og de er en meget smuk del af vores arkitekturhistorie, fordi de har udviklet sig langsomt over mange hundrede år. “Det er en meget beskeden arkitektur. De, der byggede dem, havde ikke mange penge, og derfor skulle de foretage gennemtænkte valg. De var nødt til at bygge et sikkert sted, så de ikke blev ødelagt af bølger og vind, og også et sted, hvor stenene var egnede. Det er meget intelligente valg. “De er også smukke, og de hører til landskabet. Jeg synes, det er et typisk eksempel på virkelig flot folkelig arkitektur og også meget ærlig.

Bryggen: En bastion af Norges “ærlige” arkitektur, som beskrevet af Jensen. Foto: Jean-Michel Richard.

Selv om Norges økonomi har udviklet sig til en af ​​de stærkeste i Europa, har den bevaret en forbindelse til sine rødder. Simpelt design med en udsøgt skønhed ses hyppigt på fastlandets kyst og på de talrige øer i landets komplekse øgruppe. Eggum på Lofoten er en rasteplads formet som et klassisk amfiteater. Det er et perfekt sted til at se midnatssolen. Med blot en naturlig stenstruktur er det et meget nænsomt indgreb i det ellers uberørte miljø.

Eggum rasteplads på den nordvestlige side af Vestvågøy på Lofoten. Foto: Visit Norge

Naust V er et andet eksempel på et gammelt bådehus, der smagfuldt er blevet forvandlet til et pragtfuldt, moderne sommerhus i landsbyen Vikebygd på den sydvestlige kyst. I den anden ende af landet har Jensen og hans firma tegnet sommerhuset Storfjord. En del af stuen består faktisk af den store sten, der udgør den bjergrige mur bag huset. Her synes man at kunne tale om at tage betydningen af ​​bæredygtighed og udnyttelse af naturressourcerne til et helt nyt niveau, men Jensen siger, at bæredygtighed ikke altid skal ses sådan.

Sommerhus, tegnet af Jensen & Skovdin.

Sten, der er del af den enorme mur bag huset, udgør en del af stuen.

“Konceptet om bæredygtighed handler ikke altid om materialer og solceller,” siger han. “De fleste vil gerne bo i byerne, hvor de kan tjene penge, hvilket er anderledes end for 100 år siden. “Det handler om social konstruktion og om at skabe et bæredygtigt samfund. Vi kan skabe et projekt, der gør det muligt for folk at leve der. “Det kommer ud af ingenting, men det er et meget vigtigt aspekt af det, vi laver.” Besøgende udefra er blandt de største nydere af Norges smukke design. Alene udforskningen af det bedste inden for kystarkitektur er en grund til en tur til Norge.

Kysten er meget vigtig for os. Det er en mentalitet. Helt fra vikingetiden har det været stedet, hvor alting sker.

— Jan Olav Jensen

Det arktiske tilflugtssted, Bodø, Nordnorge.

Shelters bygget på Øksfjord. Foto: Tormod Amundsen

Den norske Wild Reindeer Centre Pavilion, også kaldet udsigtsstedet Snøhetta, ved Tverrfjellhytta.

Hurtigrutens museum i Storkmaknes.

“Kysten er meget vigtig for os,” siger Jensen. “Det er en mentalitet.” Helt fra vikingetiden har det været stedet, hvor alting sker. “Man kan meget nemt komme til at glemme historien, men at vi altid tænker på, at vi ikke har ubegrænsede ressourcer, er den bedste måde for mig, så vi kan bruge et afsat beløb fornuftigt.” “Er jeg stolt af vores arkitektur? Det tænker jeg ikke så meget på! Men selvfølgelig er jeg det.” “Det er fantastisk, at vi stadig er lige så ærlige i vores arkitektur, som vi var dengang.”

Få kredit på 90 EUR ombord i dag

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og få særtilbud og nye ruteplaner som en af de første samt kredit på 90 EUR ombord på dit første krydstogt.

Fem arkitekturprojekter i Norge, man bare skal se

Udsigtsplatformen Stegastein

Stokkøya Strandhotell

Ureddplassen

Arctic Hideaway

Mindesmærket Steilneset

Stokkøya Strandhotell

Udsigtsplatformen Stegastein

Ureddplassen

Arctic Hideaway

Mindesmærket Steilneset

Stokkøya Strandhotell

Udsigtsplatformen Stegastein

Ureddplassen

Arctic Hideaway

Mindesmærket Steilneset

Det komplette Norge – Arktisk vinter og nordlys.

Del disse artikler

Bliv ambassadør

Et loyalitetsprogram og et fællesskab for alle rejseentusiaster!

Som medlem af 1893 Ambassador får du eksklusive tilbud, fordele, rabatter og nyhedsbreve, der er fyldt med inspirerende artikler om fjerntliggende destinationer.

Kontakt os for at drøfte din næste rejse

I denne udgave

< Indhold

Historie

En søfartshistorie >