Skibe

Blod på tanden

Det er en arv, der er gennemsyret af en mands personlige drivkraft, der lever videre i dette særlige skib.

SKREVET AF JEREMY DRAKE

At “få blod på tanden” er en talemåde, der betyder at blive ivrig efter at overvinde noget og opnå storhed. Foto: Stian Klo

Et gammelt udtryk hedder “at få blod på tanden”.

Som en noget grafisk metafor bruges den til at udtrykke den menneskelige drift til at opnå noget stort. Da Hurtigrutens grundlægger, Richard With, etablerede Hurtigrutens Den norske kystrute i 1893 – en præstation uden fortilfælde i sig selv – ændrede han fremtidens rejser langs Norges kyst for evigt.

Raftsundet, Norge. Foto: Trym Ivar Bergsmo

Den 1.250 sømil lange tur fra Bergen til Kirkenes var engang en meget risikabel tur. Tonsvis af sild, helleflynder og torsk havde brug for akut transport fra nord til et sultent Sydeuropa, og ingen var villig til at tackle en frygtet kyst, der var præget af farlige vinde, rev, øer og indløb, der var svære at navigere i. Indtil With, en erfaren skibsfører fra Tromsø, vovede at forsøge sig med et norsk statsudbud, som ingen anden sømand ville røre ved. Han var den eneste, der var villig til at trodse skeptikerne og vove “den hurtige rute” oppe nordpå. Hans første succesfulde rejse nordpå var med skibet D/S Vesteraalen, og blev starten på en revolution langs kysten. Det frembragte en ny branche og inspirerede de engang isolerede samfund til eventyr.

DS Finmarken var i regelmæssig brug fra 1912 til 1957.

M/S Richard With – oppkalt etter Hurtigrutens grunnlegger.

Hvis vi spoler mere end et århundrede frem lever det moderne M/S Richard With – det eponyme skib blev bygget i 1993 med en aktuel passagerkapacitet på 590 personer – stadig op til denne arv. Skibet forbinder lokale rejsende og frygtløse eventyrere fra hele verden, bringer dem helt tæt på Norges idylliske landskaber, transporterer dem forbi flere end 100 fjorde og tilbyder de rejsende en lang række udflugter på land. Kaptein Frode Simonsen har stått ved roret på M/S Richard With de siste to årene, og han fortæller, at grundlæggerens historie, den nordlige kystrute og skibets navn definerer alt for de rejsende ombord. “Richard With var dengang en stor mand, en skibskaptajn, en pioner, en forretningsmand og politiker,” siger Simonsen. “Folk elsker at rejse langs Norges kyst med dette skib på grund af navnet Richard With, vores grundlæggers historie og betydning. Min foretrukne tid ombord er marts og april i det høje nord. Det er der, når dagene bliver længere, og man kan begynde at se, at alt er ved at vågne efter en meget lang vinter.” Tro mod Hurtigrutens pionerånd har skibet sit eget ekspeditionsteam og fungerer som et slags universitet til søs. Rejsende fra hele verden kan tilbringe dagene med at slappe af og sightseeing, og de kan også bruge timer på foredrag, borgervidenskabsprogrammer og praktiske aktiviteter, der drives af norske kysteksperter.

Klare farver er typiske for efterår i Norge.

Aktivitetssenter, M/S Richard With. Foto: Agurtxane Concellon

Interaktivt bord, M/S Richard With. Foto: Agurtxane Concellon

Når han bliver spurgt om sin yndlingsstrækning på den historiske rute, svarer Simonsen uden tøven: rejsen mellem Lofoten og Vesterålen. Selv om det måske engang var en rejse, der skræmte selv Norges mest hærdede skibskaptajner, siger Simonsen, at det ikke så meget er navigationen ved kysten, der udfordrer ham nu, men vinden, øerne og de mange smalle havne, der gør denne rejse vanskelig for selv vor tids skibe. Men den snert af fare, siger han, er også en del af magien. Ligesom Richard With kommer ingen nogen vegne uden en smule blod på tanden.

Få kredit på 90 EUR ombord i dag

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og få særtilbud og nye ruteplaner som en af de første samt kredit på 90 EUR ombord på dit første krydstogt.

Skib i Raftsundet, Norge. Foto: Trym Ivar Bergsmo

Oplev Norges fantastiske kyst

I 2018 ble M/S Richard With betydelig renovert og opgraderet med nye kahytter og suiter, et helt nyt aktivitetscenter, der fungerer som hovedkvarteret ombord for Hurtigrutens ekspeditionsteam, to boblebade agterude og vigtigst af alt en opgraderet Panorama Bar med sæder på forreste række til det største lysshow på jorden - nordlyset.

Explorer Bar, M/S Richard With. Foto: Agurtxane Concellon

Expedition Suite, M/S Richard With. Foto: Agurtxane Concellon

Avslapning på M/S Richard With.

Nordlyset fra M/S Richard With.

Hurtigrutens ikoniske, 12-dages klassiske rundrejse fra Bergen til Kirkenes og retur går samme vej som Richard Withs oprindelige rute med 34 anløbshavne på Norges vilde og smukke kyst.

Del disse artikler

Bliv ambassadør

Et loyalitetsprogram og et fællesskab for alle rejseentusiaster!

Som medlem af 1893 Ambassador får du eksklusive tilbud, fordele, rabatter og nyhedsbreve, der er fyldt med inspirerende artikler om fjerntliggende destinationer.

Kontakt os for at drøfte din næste rejse

I denne udgave

< Indhold

Eventyret venter

Seneste nyt fra Hurtigruten >