4/11
  • Pages

Møt

Generasjoner på havet

Møt familiene som har jobbet for Hurtigruten i generasjoner – helt siden selskapet ble grunnlagt.

SKREVET AV TIM McGLONE

Møt

Generasjoner på havet

Møt familiene som har jobbet for Hurtigruten i generasjoner – helt siden selskapet ble grunnlagt.

SKREVET AV TIM McGLONE

Se hele videoen her

Norskekysten og menneskene som bor der er sammensveiset, og med tanke på hvor vakker kystlinjen er, er det ikke rart at livet på havet er forlokkende. Familiemedlemmer velger ofte de samme yrkene, og slik er det også om de jobber på passasjerskip. For folk som Isak Hals er det å jobbe på Hurtigruten mer enn bare en jobb – det ligger i blodet hans.

Isak ble ansatt på Hurtigruten i 2017 som dekkslærling om bord på MS Midnatsol (nå MS Maud). Nå er han en Able Seaman og vikarierende andreoffiser. Da vi snakket med Isak, var han om bord på MS Nordkapp og jobbet sammen med sin eldre bror Daniel Hals som også er en Able Seaman og andreoffiser. Familien er fra Stokmarknes, en idyllisk bosetning på rundt 3000 mennesker helt nord i landet, og et av stoppene på den klassiske kystreisen. Det er også der Hurtigruten-museet ligger, og det var der kaptein Richard With grunnla selskapet for nesten 130 år siden.

Isak Hals som andreoffiser om bord på MS Vesterålen.

Kaptein Fredrik Hals, Isaks bestefar, om bord på MS Vesterålen.

Å si at Isaks familie er gjennomsyret av norsk maritim historie ville være en underdrivelse. Faren hans, Eivind Eliassen, så vel som onkelen Bjarne, jobbet om bord på MS Lofoten, henholdsvis på 1970- og 1990-tallet. Før dem tilbrakte bestefar Fredrik Sandborg Hals utrolige 40 år til sjøs, 34 av dem med Hurtigruten. Han startet på MS Vesterålen på 1960-tallet, og avsluttet på MS Richard With på 1990-tallet. Enda lenger tilbake var tippoldefar Fredrik en skipsfunksjonær. Broren hans, Paul Emil Hals (på bildet), var på jomfruturen til DS Vesteraalen i 1893, før han senere ble kaptein. En tredje bror, Christian, var styreformann. Enda mer utrolig er det at tipp-tippoldefaren hans, William Dahl Hals, var en av dem som hjalp kaptein Richard With å grunnlegge selskapet som startet den originale kystreisen sent på 1800-tallet. Å fortsette denne familietradisjonen kunne forståelig nok føles som et pliktløp, men det virker som om Isak alltid har vært ivrig over å gjøre dette, og han nevner bestefaren som et stort forbilde.

Kaptein Paul Emil Hals var på jomfruturen til DS Vesteraalen i 1893.

«Noe annet jeg synes er kult med å jobbe for Hurtigruten, er at jeg fortsatt treffer mennesker som jobbet sammen med bestefaren og onkelen min, selv om det er mange år siden de jobbet her.»

— Isak Hals

Isak og den eldre broren Daniel, begge som Able Seaman om bord på MS Nordkapp.

«Jeg hørte ofte bestefaren min fortelle historier», sier han. «Han har antagelig hatt stor innflytelse på meg, i tillegg til broren min og onkelen min som også jobber til sjøs. De har alle gjort inntrykk på meg, og så klart mannskapet jeg jobber med. «Jeg liker kombinasjonen av last og passasjerer, men også kystlinjen, som er veldig vakker. Å jobbe på noen av de samme skipene som bestefaren min og forstå hvorfor han var så glad i jobben sin, er også moro. «Jeg har snakket om å jobbe om bord på Hurtigruten siden jeg var liten gutt og tegnet skip, så det er moro å ha oppnådd drømmen jeg hadde.» Med en slik ærverdig familiehistorie må det være vanskelig å snakke om noe annet i familiebursdager eller ved middagsbordet? «Vi ender ofte opp med å snakke om skip og jobb en stund», innrømmer Isak. «Noe annet jeg synes er kult med å jobbe for Hurtigruten, er at jeg fortsatt treffer mennesker som jobbet sammen med bestefaren og onkelen min, selv om det er mange år siden de jobbet her.»

Isak ble født og oppvokst i Stokmarknes, en bosetning i Nord-Norge der også Hurtigruten-museet ligger.

Som Isak og Daniel, jobbet Amalie Abrahamsen og Charlotte Larsen sammen på samme skip da Hurtigruten Magazine tok kontakt med dem. Kokken Amalie og «Restaurasjonen» Charlotte beskrev hvordan eventyrlysten er dypt forankret i familien, noe som førte dem til en karriere til sjøs. «Hurtigruten har alltid hatt betydning for oss», sier Amalie.

Amalie Abrahamsen (til venstre) og Charlotte Larsen.

«Det startet med at bestefaren vår begynte å jobbe for Hurtigruten da han var ung, fordi han elsket å reise og se nye steder. Han begynte å seile i 1974 som steward og deretter hotelldirektør, og han var der i mange år. «Så startet bestemoren min som servitør i 1985, og deretter kom faren min som også jobbet der i flere år. Jeg har alltid elsket den historien, som vi ble fortalt da vi var små.» Totalt har syv familiemedlemmer jobbet hos Hurtigruten. Amalie ble ansatt som praktikant i 2015, før Charlotte begynte kort tid etter som en «Restaurasjon». «Det vil alltid være spesielt for meg, for det føles som mitt andre hjem. Jeg reiste mye med faren min da jeg var liten, da han måtte jobbe om sommeren. Jeg har så mange gode minner fra barndommen på grunn av Hurtigruten», sier Charlotte. «Da jeg reiste som barn, hjalp jeg ofte mannskapet med enkle oppgaver, som å skrelle poteter, lage smørbrød for kafeen, hjelpe rengjøringspersonalet, i vasken og i restauranten. «Jeg elsker å reise og se nye steder … og prøve ny mat!»

Del disse artiklene

Oppdag de skjulte høydepunktene langs norskekysten

Bli med verdenslederen innen kystreiser. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få spesialtilbud og informasjon om nye reiseruter før alle andre.

Meld meg på!

Kontakt oss for å snakke om den neste sjøreisen din

I denne utgaven

< Innhold

Ta meg tilbake til startsiden

Dyreliv

Vår verden i endring >

Neste side