9/11
  • Pages

Skip

Venner og minner på en historisk rute

Bli kjent med mannskap og passasjerer på Hurtigrutens MS Vesterålen.

SKREVET AV OLIVER BERRY

MS Vesterålen er ikke så stor, og derfor er det lettere å komme i kontakt med folk. Mennesker du bare har kjent i en uke føles som venner.

Det er en kald, sen høstettermiddag på nordvestkysten, og jeg står på observasjonsdekket på MS Vesterålen, pakket inn som en polarutforsker i havvinden. De fleste andre passasjerene er inne, tilfreds med å se utsikten derfra, men jeg har en god grunn til å trosse elementene. Jeg vil se Veggen.

Først er det ikke mye annet å se enn havet. Så, som en luftspeiling, dukker den opp i horisontene: En rekke med topper, spisse som en ulvetenner. Dette er den legendariske Lofotveggen – en 100 kilometer lang kjede av opptil 1000 meter høye fjell. På nært hold er nærmest umulig å ikke fylles av ærefrykt. Ved siden av fjellene føles den 108,5 meter lange, 6261 tonn MS Vesterålen som en liten ubetydelig loppe sammenlignet med dette eldgamle fjellpanoramaet.

MS Vesterålen til kai i Trondheim.

Alle som har vært på en klassisk reise med Hurtigruten vet at det ikke tar lang tid å bli vant til slikt fantastisk landskap. Så langt på MS Vesterålen har vi seilt langs mektige fjorder, sett glimt av eldgamle isbreer, seilt forbi tordende fossefall og krysset den nordlige polarsirker – og vi har bare vært til sjøs i fire dager. Jeg følger Hurtigrutens nordgående rute, en syv dagers reise som dekker omtrent 1200 nautiske mil. Med start i Bergen og avslutning i Kirkenes, er det en lignende rute til den Hurtigrutens grunnlegger, kaptein Richard With startet i 1893. Nesten 130 år senere er den fortsatt en viktig forbindelse for Norges kystsamfunn. Om vinteren, når fjellpassene er blokkert og veiene snødekket, er det slik de får forsyninger. For mye av norskekysten er Hurtigruten mer en enn skipsfartslinje – den er en livslinje.

Lofotveggen er en gruppe fjelltopper som ser ut til å danne en rett linje … som en vegg.

Solnedgang over Lofotenfjellene.

Tromsøbroen fra utsiktspunktet på MS Vesterålens dekk.

Vinternetter …

Den moderne MS Vesterålen er oppkalt etter det første Hurtigruten-fartøyet, og er et av selskapets mindre skip. Men selv om det er fem meter kortere og nesten 5000 tonn lettere enn Hurtigrutens MS Kong Harald, har MS Vesterålen likevel plass til 490 passasjerer. For meg var den mindre størrelsen en fordel: Med færre mennesker om bord var jeg snart på fornavn med de fleste av passasjerene og mannskapet. Og selv om jeg reiste alene, fant jeg snart flere venner som gjerne ville dele opplevelsene sine. MS Vesterålen ble pusset opp i 2019, og flere områder fikk et nytt og friskt utseende, som Fyret-loungen på toppdekket (min favoritt for den fantastiske havutsikten). Heldigvis beholdt designerne høyt verdsatte elementer under den nye designprosessen, som kunstsamlingen på skipet og «historiekorridoren» som dokumenterer fartøyet og Hurtigrutens fortid. Programmet om bord fikk også en overhaling, og kveldsforelesningene var et høydepunkt. De ga fascinerende innsikt inn i livet på MS Vesterålen ved å dekke emner fra lesing av maritime kart til skipsdesign og intervjuer med mannskapet.

Vesterålen-øygruppen er omtrent 2500 kvadratkilometer stor, og ligger like nord for Lofoten.

Når jeg skulle velge lugar, ble det en Polar utvendig-lugar på øvre dekk. Selv om jeg reiste alene, hadde lugaren plass til to, med et kompakt bad, et vindu og en sammenleggbar sofa som også kunne gjøres om til en ekstra seng. Mer praktisk enn elegant, men lugaren var likevel et koselig hjem for sjøreisen min. Som på alle Hurtigruten-reiser var imidlertid livet om bord bare en del av opplevelsen. Jeg kunne velge mellom en rekke forskjellige opplevelser og eventyr, som å se Norges nest største isdekke, Svartisen-breen, fange reinsdyr med samer, se havørner i Vadsø og stå på det nordligste punktet i Europa, Nordkapp. Det er vanskelig å tro at man kunne rekke så mye på en uke. Da vi la til kai i Kirkenes var det overraskende trist å si farvel til medpassasjerene mine og mannskapet. Det er utrolig at man kan få så mange nye venner i løpet av en uke.De fleste av passasjerene ble igjen om bord for å bli med sørover igjen, mens jeg skulle dra videre til Finland. Jeg vinket farvel til skipet og dro inn til byen. Snøen knirket under støvlene mine, mens høstens nordlys flimret over hodet mitt.

Skipet har vært i tjeneste siden 1983.

En prat med kapteinen.

Livet på dekk.

MS Vesterålen statistikk

Byggeår

1983

Renoveringsår

2019

.5

Fart i knop

Passasjerkapasitet

490

Nettotonnasje

301

Bilkapasitet

24

Senger

301

Skipsverdt

Kaarbø Mek. Verk.

Dekksbredde

16.5 m

Lengde

108.55 m

MS Vesterålen statistikk

Byggeår

1983

Renoveringsår

2019

.5

Fart i knop

Passasjerkapasitet

490

Nettotonnasje

301

Bilkapasitet

24

Senger

301

Skipsverdt

Kaarbø Mek. Verk.

Dekksbredde

16.5 m

Lengde

108.55 m


Vil du lære mer om MS Vesterålen og relaterte cruise?

Les mer

Del disse artiklene

Oppdag de skjulte høydepunktene langs norskekysten

Bli med verdenslederen innen kystreiser. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få spesialtilbud og informasjon om nye reiseruter før alle andre.

Meld meg på!

Kontakt oss for å snakke om den neste sjøreisen din

I denne utgaven

< Innhold

Ta meg tilbake til startsiden

Kunngjøring

To nye, ikoniske sjøreiser >

Neste side